29 Eylül 2013 Pazar

DİNDAR BİR GENÇLİK

...

Türkiye’de bir üniversitede yapılan araştırmaya göre ibadetlerini sürekli olarak yerine getiren (aksatmayan) gençlerin, bireysel ve toplumsal ilişkilerinde daha hoş görülü ve yapıcı oldukları gözlenmiştir.

İbadetler kişide iç ve dış kontrolü sağlayarak benlik arzularını engeller ve başkalarına karşı ölçülü, saygılı olmaya sevk ederler. Söz konusu araştırmada namaz kılan ve orucunu tutan gençlere namaz kılmayan ve oruç tutmayanlara karşı gösterdikleri tavır sorulduğunda “iyi niyetli ve hoş görülü yaklaşırım” şeklinde cevaplanmıştır. Tek başına bu cevap bile dindar neslin toplumsal huzuru pekiştireceği anlamına gelebilir..

Gençler arasında yapılan başka bir araştırma sonucunda ise; sigara, alkol ve uyuşturucu kullanma alışkanlığının dindar olan gençlerde çok daha az görüldüğü şeklindedir.

Meseleye toplumsal açıdan bakacak olursak ülkemizde gençlik gruplarının halletmesi gereken önemli sorunlarının olduğu bilinmektedir. Malûm, gençlik çağı, daha karmaşık ve güçlü bireysel ve yaşamsal gelişme gösterme; engelleri kendi çabasıyla aşabilme ve hayata yeni bir yön verme dönemidir.
Genç insan bu dönemde din konusunda da hayatının diğer safhalarını etkileyecek bir tavır ve tutum geliştirme durumundadır. İbadetlerini yerine getirme oranı yüksek olan gençlikte hayatın zorluklanı aşmak daha kolay olacaktır.

Dinî hayatı ve ibadetleriyle umut tazeleyen, hayatın anlamını yakalayan bu gençler; stres, kaygı, şiddet, öfke duyguları ve büyük olumsuz düşünce değişimlerini daha az yaşamakta, ruh sağlığı açısından hayatın belki de en zor dönemi sayılan gençlik yıllarını daha az sıkıntılarla aşmaktadırlar denilebilir.

Hal böyle iken, dindar bir gençliğin Türkiye’ye çok faydalı olacağı şüphe götürmez bir gerçeklik iken buna itiraz etmek, ilme kılıç çekmek kadar abes.. 


Uğur Özcan
twitter.com/ugozcan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder