28 Ekim 2013 Pazartesi

Marmaray depreme ne kadar dayanıklı?




İstanbul'da yarın düzenlenecek resmi törenle açılması beklenen Marmaray geçidinin depreme karşı korunması için 7 aşamalı bir sistem geliştirildi 


İstanbul'da Asya ve Avrupa yakalarını denizin altından bağlayacak olan Marmaray tüp geçidi yarın açılıyor. Geçitle ilgili olarak en çok merak edilen konulardan biri ise "depreme dayanıklı mıdır?" sorusu.

Yarın resmi bir törenle açılması beklenen Marmaray'ın deprem konusunda çok güvenli olduğu hatta, İstanbul'da neredeyse en güvenilir yerin orası olduğu iddia ediliyor.

Anadolu fay hattı Marmaray geçidinin 20 kilometre yakınından geçiyor. Bunun için pojeyi yapanlar deprem riskini de göz önünde bulundurarak bazı önlemler aldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın anlattığına göre, muhtemel bir deprem anında "Fail Safe Protocol" (Çöküşü Önleme Sistemi) denilen 7 aşamalı bir sistem oluşturuldu.

Bu sistemin bazı aşamaları şöyle:

Kandilli Rasathanesi'nin yönetiminde bir deprem inceleme birimi oluşturuldu. Ekip, "7.5 moment büyüklüğünde bir deprem için" incelemeler yaptı.

Geçiş hattının bir bölümünde, deprem anında 'sıvılaşma' riski olan bir dip arazisine rastlandı. Bu bölüme çimento enjekte edilerek kaya haline getirildi.

Tüp üzerinde iki riskli nokta var. Biri tünelin karaya bağlandığı eklemler, öteki ise tüpün parçaları arasındaki eklemler. Karaya geçiş yerlerinde "derz" adı verilen, her yöne doğru esneklik sağlayan,  bir tür süspansiyon kullanıldı.

Deprem veya sarsıntı anlarında, tüpe su sızmasını önlemek için ara odalar yapıldı. Ayrıca pompa çukurları var.

Tünelin her bölümünde, en küçük depremleri bile hisseden sensörler yerleştirildi.

Anadolu fay hattı harekete geçtiği takdirde, tüp geçit de aynı yönde hareket ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder