3 Ekim 2013 Perşembe


Siber savaşlar başlıyor peki biz nerdeyiz!


Günümüzde geleceğe hazırlanan tüm ordularda askerî yetkililer «net üzerinden» savaşlara hazırlanmak ve saldırılarla baş edebilmek için bilgisayar uzmanlarına başvuruyor.
Her şeyin tek mermi dahi atmadan net üzerinden çevrildiği savaşlar başlıyor. Fakat biz hálâ 1930’lu yıllardan kalma bombaları kullanıyoruz..
Dünya iletişim çağına öyle bir girdi ki, çok az bir zaman diliminde inanılmaz mesafe kat etti. İnternet, hayatımızda o kadar yer etti ki neredeyse bütün sistemimiz net ve ağlar üstünde kurulmaya başladı.
Bu ağlar çalışma ve sosyal yaşantımızı inanılmaz şekilde kolaylaştırdı.
Bu iletişim sisteminin görünen yüzü. Görünmeyen yüzünde ise inanılmaz bir hazırlık var. Siber savaş hazırlığı…
Günümüzde geleceğe hazırlanan tüm ordularda askerî yetkililer net üzerinden savaşlara hazırlanmak ve saldırılarla baş edebilmek için bilgisayar uzmanlarına başvuruyor. Her şeyin tek mermi dahi atmadan net üzerinden çevrildiği savaşlar başlıyor. Siber savaşlar!



Geçmişten bu yana, devletler ve topluluklar arası ilişkileri kurmak ve  yönetmek, birbirleri ile olan dengelerini idare etmek çok önemli bir konu olmuş.  Çağlar boyunca birbiri hakkında bilgi toplamak gayreti hep aynı kalmış, sadece metotlar değişmiştir. Şimdilerde ise siber dünya tam anlamı ile kontrolü ele almış bulunmaktadır.
Başta Ortadoğu ve Arap ülkeleri olmak üzere, dünyada savaşlar eski usulle (top tüfek) yapılmaya devam ederken, bilim kurgu filmlerinde seyrettiğimiz sanal savaş ve saldırıların da ayak sesleri gelmeye başlamıştır.
Siber savaşlar bilim kurgu filmlerinin malzemesi olmaktan çıktı ve artık yasalaştı. Beyaz Saray 31 Mayıs 2011 tarihli açıklaması ile sanal saldırıların derecesine göre bu atakları  savaş sebebi sayacaklarını söyledi.
Financial Times gazetesinin haberine göre ise Çin ordusu, bilişim teknolojisiyle ilgili hizmetler veren şirketleri olası bir siber savaşa hazırlıyor.



Bu tür firmalarda çalışan Çinliler, Çin ordusu tarafından siber saldırı birimleri şeklinde örgütleniyor.Sıradan şirketlerde çalışırken Çin Ordusu tarafından  seçilerek bu tür  birimler oluşturuluyor.
Seçilen bilgisayar uzmanlarının 30 yaşın altında olduğu söyleniyor. Çin ordusu tarafından asker kabul edilen bu uzmanların böylece ikinci bir işi de olmuş oluyor. Sadece Hengşui''''de bu askerî birimlere bağlı olarak çalışan beş bin bilgisayar uzmanı olduğu söyleniyor.
Oluşturulan askerî birimlerde görevlendirilenler günlük yaşamlarında normal işlerini yapıyorlar. Ancakgerek duyulduğunda bilgisayarlarını silah olarak kullanabilme yetkisine sahipler.
Siber savaşların etki alanları tüm yaşamı kapsayacak şekilde sıralanıyor;



Ciddî bir siber savaşta, elektrik kesintileri, trafik ışık arızaları, uçakların kalkamaması, nükleer santrallere zarar, askerî birliklerin haberleşmesinin kesilmesi, petrol boru hatlarında akışı durdurma, uydu bağlantılarının kesilmesi gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkabileceği söyleniyor.
Siber savaşı ciddiye alarak hazırlanmaya başlayan ülkeler kara, deniz, hava ve uzaydan sonra beşinci bir askerî kuvveti devreye sokmanın mücadelesini veriyor, kuruduğu alt yapısını güçlendiriyor..
Tüm bu gelişmelerin ışığında ülkemiz de konumundan dolayı çok ciddî bir tehlike altındadır. Bir an önce bu eksik giderilmeli ve diğer ülkelerle aradaki fark kapatılmalıdır. 
 Ebetteki hiçbir şey yapılmıyor değildir. Fakat eksiğimiz çok fazla en azından ileri düzeyde bir yapılandırmanın gerekliliği çok açık. Özellikle halihazırda kullanılan askerî mühimmatın envanteri çok iyi çıkartılıp eski ya da kullanılmayanlar imha edilmelidir.

Çağın gerisinde kalmayalım. Dünya, özellikle gelişmiş ülkeler siber savaş hazırlığı yaparken biz 1930’lardan kalan konvansiyonel (klasik, eski tip) silahlarla, miadı dolmuş, modası geçmiş bomba ve sair mühimmatla vakit ve enerji kaybetmemeliyiz.

Uğur Özcan
twitter.com/ugozcan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder